Boekpresentatie 17 mei 19.30u

Investeerders zoals Blackrock kopen in hoog tempo de aarde op. Moeten we accepteren dat onze kinderen nooit een huis of landbouwgrond zullen bezitten en hun hele leven in loondienst gaan werken voor een groot bedrijf, of bestaat er een redelijk alternatief? Daar gaat mijn boekje On Liberty and Earth Ownership over. Het is geillustreerd door de Haarlemse kunstenaar Tobias Osterhaus.

Georgisme of geoisme is de naam voor het inzicht dat alle mensen recht hebben op wat de natuur ons schenkt. Dit is niet alleen een mooi idee, maar er bestaat ook een economie die gebaseerd is op dit uitgangspunt. Deze combineert gelijke rechten op de aarde met de onmisbare voordelen van een werkelijk vrije markt. Een aantal bekende economen, zoals Nicolaus Tideman en Joseph Stiglitz zijn voorstanders van dit type economie. Sommigen gebruiken hiervoor de term Ethical Economy.

Ik ben een optimist en geloof in vrijheid, bloeiende kleine bedrijfjes, betaalbare huizen, een niet al te grote overheid en toegang tot natuurlijke hulpbronnen voor iedereen. Maar dan moeten we wel op een iets andere manier gaan denken over vrijheid en hoe we de aarde bezitten.

Graag vertel ik op vrijdag 17 mei om 19.30u meer. Adres: Kleine Hoogstraat 14, Leeuwarden, ongeveer 10 minuten lopen vanaf het station.

Omdat Leeuwarden niet voor iedereen nabij is, vertel ik graag ook op andere momenten, online of offline, iets over het boek.

Lees hier iets meer over het boek